Rekrytointiprosessi on tärkeä osa organisaation menestystä, sillä oikeiden henkilöiden löytäminen ja palkkaaminen vaikuttaa suoraan eismerkiksi yrityksen tulokseen ja työilmapiiriin. Hyvä rekrytointikonsultti on avainasemassa varmistamassa, että prosessi etenee sujuvasti ja lopputuloksena saadaan asiakasorganisaatiolle motivoituneita ja päteviä työntekijöitä.

Rekrytointiprosessi sisältää useita vaiheita, joista jokaisessa rekrytointikonsultilla on oma merkityksensä:

1. Rekrytointitarpeen määrittely

Ensimmäinen vaihe on selvittää organisaation tarpeet tulevan rekrytoinnin osalta ja odotukset uutta työntekijää kohtaan. Tämä sisältää muun muassa tehtävänkuvauksen laatimisen sekä tarvittavien taitojen ja ominaisuuksien määrittelyn, joko yhdessä tiimin kanssa tai rekrytointikonsultti yksin. Tässä vaiheessa yritykselle on ehdottomasti kannattavaa käyttää rekrytointikonsulttia, jotta aikaa säästyy ja määrittely saadaan tehtyä yrityksen tarpeiden mukaisesti. Rekrytointikonsultti osaa kysyä relevantteja kysymyksiä, jotta tarpeellinen osaaminen saadaan esiin, ja pystyy sanoittamaan yrityksen edut hakijoita houkutteleviksi.

2. Hakuprosessi

Seuraavaksi rekrytoija käynnistää hakuprosessin hyödyntämällä eri kanavia, kuten työpaikkailmoitussivustoja, työnantajayrityksen kanavia ja omia verkostojaan. Operarian rekrytointipalveluita käyttämällä varmistetaan, että ilmoitus saadaan näkymään oikeille kohderyhmille positiivinen työnantajamielikuva huomioiden. Lisäksi voidaan hyödyntää Operarian laajoja hakijaverkostoja. Rekrytointikonsultti voi käynnistää tässä kohtaa myös suorahaun. Tällöin ilmoituksen ja suorahaun yhdistelmää kutsutaan hybridihauksi.

3. Ehdokkaiden arviointi

Kun työhakemuksia alkaa generoitumaan, rekrytointikonsultti arvioi niitä yrityksen tavoitteiden mukaisesti ja valitsee potentiaalisimmat ehdokkaat haastatteluun. Operarian rekrytointipalveluita käytettäessä rekrytointikonsultit hoitavat esivalinnan, jolloin työnantajayrityksen aikaa ja resursseja säästyy merkittävästi. Pitkän kokemuksen tuomalla asiantuntemuksella rekrytointikonsultti osaa tunnistaa parhaat hakemukset.

4. Haastattelut

Rekrytoija järjestää keskustelut valituille ehdokkaille, jolloin pyritään selvittämään hakijoiden soveltuvuutta tehtävään ja arvioimaan heidän motivaatiotaan ja taitojaan. Hyvä rekrytoija osaa esittää oikeita kysymyksiä ja luoda avoimen ilmapiirin, jotta ehdokkaat voivat parhaiten osoittaa osaamisensa.

Konsultti voi hyödyntää myös erilaisia arviointimenetelmiä, kuten persoonallisuustestejä tai työnäytteitä. Kun rekrytointi lähenee viimeisiä vaiheitaan, Operaria auttaa valitsemaan parhaat ehdokkaat soveltuvuusarvioinnin avulla. Arviointi auttaa mittaamaan hakijan kognitiivista kyvykkyyttä ja työpersoonallisuutta, jotka ovat avainasiota haettavan työn onnistumisen kannalta.

5. Rekrytointipäätös

Lopulta asiakas tekee rekrytointipäätöksen parhaasta hakijasta. Tämän jälkeen hän hoitaa tarvittavat käytännön asiat, kuten palkkaneuvottelut ja sopimuksen tekemisen. Valitun työnhakijan lisäksi konsultti viestii hopeamitalisteille, joskus myös rekrytoija soittaa itse. Näin hakijakokemus ja työnantajakuva pysyvät positiivisena.

6. Seuranta – rekrytointiprosessi jatkuu perehdytykseen

On erittäin tärkeää, että valittu työntekijä pääsee hyvin alkuun uudessa työpaikassaan. Operarian rekrytointikonsultti pysyy asiakasorganisaation ja työntekijän tukena koko koeajan läpi tarjoamalla ideoita perehdytykseen ja oppimisen edistämiseen. Jos huolellisesta työstä, testeistä ja perehdytyksestä huolimatta työsuhde jostain syystä päättyykin koeajan aikana, Operaria hakee tehtävään uuden sopivan henkilön veloituksetta.

Rekrytointikonsultin edut eri vaiheissa

Hyvä rekrytointikonsultti toimii ammattitaitoisesti läpi näiden vaiheiden varmistaen, että prosessi etenee sujuvasti ja onnistuu. Hänellä on vahva ymmärrys organisaation tarpeista ja hän osaa luoda realistisen kuvan tehtävästä potentiaalisille ehdokkaille. Konsultilla on hyvät vuorovaikutustaidot, joiden avulla hän pystyy luomaan luottamuksellisen suhteen sekä organisaation että ehdokkaiden kanssa.

Hyvä rekrytointikonsultti tuntee myös erilaiset arviointimenetelmät ja osaa valita niistä tilanteeseen sopivimmat. Hän pystyy tekemään objektiivisia arvioita ehdokkaista ja tunnistamaan heidän vahvuutensa ja kehittämiskohteensa. Rekrytointikonsultin panos auttaa löytämään oikeat henkilöt oikeille paikoille.

Lisäksi hyvä rekrytointikonsultti pitää huolta siitä, että prosessi etenee tehokkaasti ja aikataulussa. Hän kommunikoi säännöllisesti kaikkien osapuolten kanssa varmistaakseen, että kaikki tarvittavat tiedot ovat saatavilla. Tavoite on, että kaikki tuntevat olonsa mukavaksi prosessin aikana.

Kun ollaan palkkaamassa yrityksen avainhenkilöitä tai muuten haastavammin rekrytoitavissa olevaan positioon, on paras käyttää headhuntingia eli suorahakua. Rekrytointiprosessin vaiheet ovat tässä pääasiallisesti samat, mutta niiden sisältö muuttuu. Vaikeammin rekrytoitavissa positioissa rekrytointikonsultin rooli korostuu entisestään ja työnantajayrityksen voi olla hankalampi onnistua rekrytoinnissa ilman rekrytointikonsultin apua. Lue lisää suorahausta.